Principalele motive sa inveti programare | FastTrackIT

Principalele motive pentru care merita sa inveti un limbaj de programare

Concomitent cu trecerea timpului, putem observa si atractivitatea noilor tehnologii. Astfel, din ce in ce mai multi tineri aleg sa invete un limbaj de programare inca din timpul studiilor liceale, avand apoi conturata meseria pe care o vor desfasura toata viata. Exista numeroase avantaje de care dispune un bun cunoscator al cel putin unui limbaj de programare.

Care sunt principalele avantaje ale invatarii unui limbaj de programare?

 1. Contribuie semnificativ la dezvoltarea gandirii logice

Cu cat te apuci mai din timp de studiul unui limbaj de programare, cu atat sansele sa iti dezvolti logica in gandire sunt mai mari. Desi pentru marea majoritate a persoanelor necunoscatoare in domeniul informaticii acest avantaj nu este suficient de plauzibil, programatorii interactioneaza cu un mod rational de rezolvare a task-urilor. Acestia pornesc de la o premisa, trecand printr-o serie de procese, ajungand apoi la o concluzie finala. Astfel, acest “defect profesional” se aplica si in toate problemele intalnite in viata de zi cu zi, fiindu-le mult mai usor sa identifice solutiile cat mai practice si mai utile.

 • Descoperirea unei noi modalitati de invatare

Deosebindu-se de modul clasic de invatare, practicat in cadrul unitatilor de invatamant, limbajele de programare pot fi invatate cu usurinta prin procedeul de “deschooling”. Acesta presupune renuntarea la procesul bine cunoscut de predare si focusarea doar pe invatarea propriu-zisa.

 • Nu intervine rutina la locul de munca

Un bun cunoscator al unui limbaj de programare, care isi desfasoara activitatea in domeniul IT, nu se va confrunta niciodata cu rutina de care are parte o persoana care detine un alt fel de job. Un specialist IT mereu se va lovi de noi necunoscute, va incerca constant sa gaseasca noi solutii si va interactiona zilnic cu task-uri diferite.

 • O meserie foarte bine platita

Faptul ca specialistii IT au salarii foarte multumitoare atrage tot mai multe persoane catre acest domeniu. Intrucat este o meserie care presupune inainte de toate foarte multa pasiune si dedicatie, nu orice persoana este capabila sa o desfasoare. Usurinta invatarii unui limbaj de programare consta nu doar in timpul alocat acestui proces, ci si in capacitatea fiecaruia de a se orienta in viata. Cat de bine castiga un programator? O simpla privire a anunturilor de angajare in domeniu (care mentioneaza si salariile propuse pentru fiecare job) va poate oferi lamuriri suficiente.

 • Rapiditate in angajare

Avand in vedere ca la momentul actual tinerii termina facultati “pe banda rulanta”, de specializari asemanatoare precum sunt cele economice, de turism sau altele, procesul de angajare poate reprezenta pentru unii o mare problema. Sunt absolventi ai facultatilor care nu reusesc sa se angajeze si sunt nevoiti sa se reprofileze catre alt domeniu. Din acest punct de vedere, cunoscatorii profilului informatic sunt norocosi. Job-urile din domeniul IT se remarca constant, prin faptul ca angajatorii cauta in permanenta specialisti IT, care cunosc diverse limbaje de programare.

 • Oportunitatea de a lucra de acasa, pe cont propriu

Exista foarte putine job-uri care permit angajatilor sa lucreze in confortul propriei locuinte, iar marea majoritate nu presupun venituri substantiale. Cunoscatorii limbajelor de programare dispun de posibilitatea de a-si desfasura activitatea din orice locatie le este mai indemanoasa.

 • Posibilitati de avansare rapida

Atunci cand devii specialist in adevaratul sens al cuvantului intr-un anumit domeniu, oportunitatile in ceea ce priveste cariera ta se vor multiplica. Cu putin efort si cu pasiune investita in ceea ce faci, vei reusi in cel mai scurt timp sa avansezi pe pozitia dorita.

 • Siguranta unui loc de munca

In ultimul timp, ca o urmare a avansarii tehnologiei, o buna parte a locurilor de munca sunt desfiintate, activitatea intreprinsa fiind preluata de un calculator. In ceea ce tine de informatica, un bun programator va fi intotdeauna cautat, aceasta meserie garantand un loc de munca stabil si de durata.

Cele mai cautate limbaje de programare

Dintre cele mai cautate limbaje de programare, se pot enumera:

 • Java
 • PHP
 • Python
 • C, C++, C#
 • Ruby

In functie de cunostintele pe care le aveti deja, sau in functie de ce limbaj de programare vi se pare mai atractiv, puteti incepe oricand sa va perfectionati, urmand cursuri specializate. Toate avantajele prezentate mai sus reprezinta motivele de baza pentru care se merita sa inveti un limbaj de programare, indiferent daca ai mai interactionat sau nu cu acest domeniu.

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x