“Si in cat timp voi putea fi expert in programare sau testare?” - Fast Track It

“Si in cat timp voi putea fi expert in programare sau testare?”

Aceasta este inevitabil una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si-o pun deopotriva cei care incep sa invete programarea, dar si cei care scriu deja cod de 1-2 ani.

Desigur, sunt si persoane care dupa 6 luni de scris cod deja incep sa-i invete pe altii, sa scrie exemple de cod, poate chiar sa creada ca au devenit deja experti. Nimic rau in asta, in fond invatam cel mai bine si cel mai rapid atunci cand spunem altora ceea ce stim :).

Totusi, cat timp pana sa devin expert in programare sau testare?

Unul dintre modelele cel mai bine fundamentate si care explica in ce fel ajungem sa acumulam cunostinte si sa crestem in deprinderi este modelul Dreyfus, un model care prezinta 5 faze, 5 stagii prin care cineva trece din momentul in care face cunostinta cu o tehnologie si pana ajunge sa devina expert in ea.

Voi incerca sa raspund la intrebare folosind acest model si explicand de la inceput ca, pentru a deveni expert intr-o tehnologie, cel mai indicat e ca intai sa fii un bun novice in acel lucru. Pentru aceasta trebuie sa intelegi de ce ai nevoie pentru a fi un bun novice si cum stii cand e momentul sa evoluezi de la “novice” la urmatorul nivel si anume: Incepator-Avansat.

Esti “novice” cand nu ai experienta si/sau expertiza cu o anumita tehnologie, limbaj de programare, etc sau cand experienta si/sau expertiza este redusa.
 

Cateva atribute ale unui Novice:

– simti ca ai nevoie de reguli
– simti ca ai nevoie de un ghid
– te simti foarte bine cand ti se da o reteta, niste pasi de urmat
– esti foarte preocupat de a indeplini o sarcina, nu te intereseaza atat de mult inveti, cat te intereseaza sa “get things done”
– nu prea stii cum sa raspunzi la greseli
– imediat ce lucrurile nu merg cum te asteptai incepi sa fii confuz, poate chiar sa te blochezi
 

Cum cresti de la nivelul de “novice”?

– avand pe cineva langa tine care sa te ajute si sa te mentoreze
– avand cat mai multe retete pe care sa le aplici
– acceptand regulile si lucrand dupa reguli

Cand nu mai esti novice si stii ca ai trecut in urmatoarea etapa ?

– cand incepi deja ca incalci regulile si totusi duci la indeplinire sarcinile
– cand incepi sa vrei informatia mai repede decat ti se da de obicei, si chiar incepi sa o cauti tu de unul singur (in carti, pe internet, intreband colegii foarte des…)
 

Totusi, in cat timp voi putea fi expert in programare sau testare ?

Pai… imediat ce treci de Novice si inca de 3 stagii ajungi un Expert.
Dar sfatul meu este sa nu te grabesti. In programare sunt asa multi “experti” care au sarit etape si au numele de experti doar in titlu, incat nu prea mai sunt locuri :).

Dar este mare criza de oameni consistenti, cu temelii solide, care stiu cum sa invete, ce sa invete si cat sa invete, care sunt mereu flamanzi de ceva nou si mai ales de oameni care iubesc calatoria spre titlul de expert, nu doar destinatia.

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x