Ce asteapta companiile IT de la un Junior Web Developer?

Ce se asteapta de la un Junior Web Developer?

Nu e deloc o chestie neobisnuita sa consideri ca asteptarile de la un Junior Web Developer sunt foarte mari. O asemenea mentalitate iti poate sabota insa foarte mult sansele, chiar si de la interviul tehnic pe care-l vei sustine atunci cand aplici pentru un asemenea job. Nu trebuie nicidecum sa te gandesti ca standardele sunt prea ridicate – vei avea tendinta sa exagerezi, sa nu iti poti arata abilitatile si in cele din urma sa nu primesti job-ul.

Pentru a te lamuri mai bine despre ce este vorba, iti vom expune in randurile urmatoare cateva idei cu privire la asteptarile angajatorului din partea unui Junior Web Developer, dar si alte lucruri legate de acest job.

A angaja un Junior Web Developer este o investitie pe termen lung pentru orice companie

Majoritatea companiilor ce ofera oportunitatea de angajare nu se asteapta ca acestia sa livreze imediat lucruri complexe si de obicei nici nu pun prea multe intrebari, cel putin nu in primele luni de la angajare.

Primele trei luni (cu aproximatie) pe un job entry-level Junior Web Developer inseamna pur si simplu invatare. Acest lucru se refera atat la modul de lucru al echipei, cat si la arhitectura bazei de date utilizate, la functionarea intrunirilor si dezbaterilor legate de activitate si asa mai departe.

Prima provocare: acomodarea

Va trebui sa ai in vedere faptul ca aplicatiile pe care diverse companii le realizeaza sunt adesea foarte complicate. Prin urmare, primul pas pe care va trebui sa il faci este sa insstalezi o aplicatie pentru gestionarea bazelor de date, sa obtii acces la acestea si sa te familiarizezi cu sistemul intern al companiei. Procesul poate dura cateva zile si de obicei un Junior Web Developer este lasat sa isi aranjeze aceste lucruri de unul singur, fiind monitorizat de membrii seniori ai echipei doar in cazul in care apar dificultati sau daca lucrurile dureaza prea mult.

Mai tine minte un lucru: ori de cate ori ai o problema, simti ca te-ai blocat la un task sau dureaza prea mult, cere ajutorul celorlalti.

Primele intruniri: cele cu echipa

Echipele de web developeri din companiile mari au o practica: au intalniri sau actualizari zilnice cu privire la activitate. Pe scurt, la aceste intalniri fiecare va prezenta cea a facut ziua anterioara, cum urmeaza sa continue proiectul inceput in ziua curenta si ce provocari presupune asta.

Prima contributie ca Junior Web Developer: identificarea si remedierea bug-urilor

Urmatoarea sarcina pe care echipa o va trasa unui Junior Developer va fi – de obicei – identificarea si remedierea micilor bug-uri. Initial, acestea vor face referire la lucruri simple si usor de rezolvat, precum:

  • Identificarea erorilor din codul prezent pe landing page-uri
  • Remedieri ce nu implica de obicei mai mult de 5 linii de cod etc.

Dupa ce vei face toate aceste modificari minore, vei fi verificat de colegi, in asa fel incat sa fie identificata solutia pe care ai oferit-o.

Prima munca serioasa: co-programarea cu un Senior Web Developer pentru proiecte mai mari

Pe parcursul primelor saptamani de angajare, dupa ce vei trece de etapele anterioare, vei ajunge sa lucrezi impreuna cu un Senior Web Developer, pe care il vei ajuta la proiecte de complexitate mai ridicata. In aceasta faza, in unele cazuri va trebui doar sa observi liniile de cod, sa semnalezi eventuale erori de scriere, punctuatie si functionalitate si de asemenea sa intrebi de ce si cum sunt facute anumite lucruri ce tin de logica codului scris.

Dezvoltarea carierei: cum elimini cuvantul “Junior” din titlul job-ului tau

Dupa cum mentionam, in primele saptamani s-ar putea sa te simti coplesit, intrucat vei deprinde o noua abilitate. Mai exact, vei invata cum sa lucrezi intr-o echipa de web developeri care programeaza timp de 40 de ore saptamanal.

Dupa ce trece prima luna, majoritatea web developer-ilor se acomodeaza insa, si lucrurile devin mult mai usoare din acest punct. Pentru a elimina partea cu “Junior” va trebui sa:

  • Finalizezi intotdeauna task-urile ce iti sunt delegate pana la deadline-ul stabilit (sau sa anunti din timp daca nu poti face acest lucru).
  • Ceri ajutor din ce in ce mai putin si sa incepi sa oferi ajutorul tau altora.
  • Te oferi voluntar pentru proiecte mai ample etc.

Conceptia gresita pe care o au multi web developeri este ca vor trebui sa fie macar de “mid-level” chiar din prima zi. In loc sa gandesti asa, in calitate de Junior Web Developer va trebui sa inveti, sa te dezvolti si sa ai un obiectiv bine stabilit: ca intr-o buna zi, tu sa fii persoana din echipa care ajuta urmatorii Junior Web Developeri.

Contrar unor pareri eronate, mare parte dintre companii nu cauta candidati cu foarte multa experienta. Sunt necesare cunostinte de baza ce tin de logica si algoritmi, insa mult mai importante sunt abilitatile dezvoltate de cel cu titlul de “Junior” ca programator si de cat de usor invata si se adapteaza.

Calea catre postul de “Full Stack Developer” sau “Project Manager”, chiar plecand de la stadiul de “Junior”, nu e atat de grea pe cat ti se pare. Intregul proces e mult mai putin solicitant decat credeai initial si daca vei renunta la conceptia ca trebuie sa faci pe cineva sa te considere mai talentat decat esti de fapt, cu siguranta vei reusi.

5 1 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x