Cei mai importanti programatori din intreaga lume | Fasttrackit.org

Cei mai importanti programatori din intreaga lume

Un programator este acea persoana care poate crea sau modifica programe pe computer, aceasta fiind o definitie in sens larg. Indiferent de limbajul de programare pe baza caruia opereaza, fiecare programator in parte aduce o contributie societatii. Totusi, exista cativa programatori care au adus contributii in domeniul IT cu mult mai mult decat o alta persoana din aceasta meserie ar putea dezvolta in intreaga sa viata.

Acesti programatori sunt pionerii ariei proprii de programare si contributia lor a schimbat radical modul in care oamenii acceseaza informatiile electronice. Asadar, in cele ce urmeaza va prezentam cateva nume importante din domeniul IT, mai precis cei mai importanti programatori din toate timpurile.

Top 10 programatori din intreaga lume:

  1. Augusta Ada King, cunoscuta mai mult sub denumirea de Ada Lovelae, a fost o matematiciana de origine engleza si, de asemenea, primul programator pe computer din intreaga lume. Aceasta este renumita, in special datorita muncii sale pe computerul mecanic general al lui Charles Babbage, motorul analitic. Notele sale pentru motorul analitic includ ceea ce este recunoscut ca fiind primul algoritm creat numai cu intentia de a fi procesat de catre o masina sau, cu alte cuvinte, primul program pe calculator din lume.
  2. Niklaus Emil Wirth este un om de stiinta elvetian, considerat un pioner al programarii pe computer printre alte domenii ale ingineriei software. Acesta este cunoscut datorita proiectarii mai multor limbaje de programare, printre care enumeram cele mai populare: Pascal, Euler, Algol W, Modula, Modula-2, Oberon, Oberon-2 și Oberon-07. El a proiectat, de asemenea, limbajul de programare simplu PL / 0 pentru a ilustra designul compilatorului care a constituit baza multor clase de design compilator universitar. Niklaus a lucrat anterior la proiectarea si implementarea pentru sistemele de operare Lilith si Oberon, precum si la sistemul de design digital și simulare Lola. Activitatea de pionierat a lui Wirth si dezvoltarea unor limbaje inovatoare de programare l-au ajutat sa castige prestigiosul premiu Turing in 1984.
  3. Se poate spune ca unul dintre cei mai populari programatori din toate timpurile este Bill Gates, magnat american, pionier al PC-ului, investitor și filantrop. El este co-fondatorul si actualul presedinte Microsoft, care este cea mai mare companie de software pentru calculatoare personale. El este cel mai cunoscut antreprenor al revolutiei computerelor personale si a ajutat la dezvoltarea Windows-ului, cel mai utilizat sistem de operare din lume. In primii 5 ani la Microsoft, in afara de gestionarea companiei sale, Gates a supravegheat personal fiecare cod pe care compania l-a trimis.
  4. James Arthur Gosling este un om de stiinta canadian ce a codificat un numar destul de mare de programe. Totusi, el este cunoscut pentru crearea limbajului de programare extrem de reusit si folosit in 1994, precum si a masinii virtuale si a compilatorului sau original. James a adus, de asemenea, contributii majore la alte sisteme software, cum ar fi NeWS si Gosling Emacs. Datorita realizarilor sale extraordinare, Gosling a fost ales membru strain asociat al Academiei Nationale de Inginerie din Statele Unite.
  5. Guido van Rossum este un programator olandez, autorul limbajului de programare popular Python, folosit astazi in mod regulat. Rossum a dezvoltat Python in timp ce lucra la Google, unde a creat si Mondrian (un sistem de revizuire a codului folosit de Google) si Rietveld. Dupa ce a lucrat timp de 7 ani la Google, acum lucreaza la Dropbox. Rossum a fost recunoscut ca fiind un inginer remarcabil de catre Asociatia pentru Calculatoare si a primit, de asemenea, premiul NLUUG in mai 2003.
  6. Kenneth Lane Thompson, sau pur si simplu „Ken” asa cum este numit de comunitatea hackerilor, este un pionier american al stiintei informaticii. Thompson a proiectat si implementat sistemul de operare original Unix si a inventat si limbajul de programare B (predecesorul direct al faimosului limbaj de programare C), fiind unul dintre dezvoltatorii timpurii ai sistemelor de operare Plan 9.
  7. Donald Ervin Knuth este un om de stiinta si matematician american, precum si profesor pensionat la Universitatea Stanford. Knuth a fost numit „tatal analizei algoritmilor”, deoarece a contribuit la dezvoltarea unei analize riguroase a complexitatii algoritmilor pe calculator si a tehnicilor matematice formale sistematice pentru aceasta.
  8. Bjarne Stroustrup este un om de stiinta danez care este creditat pentru crearea și dezvoltarea limbajului de programare C++. El nu numai ca a inventat acest limbaj, dar l-a dezvoltat in mod independent.​​ Bjarne lucreaza in prezent ca profesor si titular al Colegiului de Inginerie in Informatica de la Universitatea A & M din Texas.
  9. Linus Benedict Torvalds este un inginer de software finlandez-american, care a fost principala forta din spatele dezvoltarii Linux. Linus a fost onorat cu premiul Millennium Technology in 2012 de catre Academia de Tehnologie din Finlanda, datorita crearii unui nou sistem de operare open-source pentru computere.
  10. Dennis MacAlistair Ritchie a fost un om de stiinta american, care este creditat pentru modelarea si pionieratul erei digitale. El a creat limbajul de programare C, utilizat astazi in diverse aplicatii software, dezvoltare sistem integrat, sisteme de operare și a influentat cele mai moderne limbaje de programare. Dennis a co-creat sistemul de operare UNIX. Pentru activitatea sa, in 1983 a primit premiul Turing de la ACM, medalia Hamming in 1990 de la IEEE si in 1999 medalia nationala de tehnologie de la presedintele Clinton.
5 1 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x