Despre Swift – limbajul de programare dezvoltat de Apple - FastTrackIT

Despre Swift – limbajul de programare dezvoltat de Apple

In cazul in care nu stiai nimic despre Swift, ai ajuns in locul potrivit. In cadrul acestui articol iti vom explica ce si cat de popular este, dar si o parte dintre facilitatile pe care le ofera.

Compania Apple a luat decizia de a lansa acest limbaj de programare in anul 2014, pe langa computere, telefoane, tablete si celelalte produse pe care le ofera. Popularitatea limbajului de programare Swift a primit destul de rapid un “boost” considerabil in randul dezvoltatorilor de aplicatii.

Conform unei statistici realizate in iulie 2016 de catre RedMonk (articolul complet aici), Swift se situa pe locul 17 in topul limbajelor de programare. Topul realizat a tinut mai mult cont de popularitate si nu neaparat de nivelul utilizarii acestui limbaj de programare, sau de cate linii de cod au fost scrise de-a lungul timpului folosindu-l.

Special creat pentru a sustine dezvoltarea sistemelor iOS si OS X, Swift este un limbaj de programare compilat. Ce inseamna acest lucru? Swift inglobeaza elemente inspirate din multiple alte limbaje de programare, insumand doar cele mai bune caracteristici, pentru a oferi deplina lejeritate dezvoltatorilor de aplicatii si programatorilor. Printre elementele limbajelor de programare din care s-au inspirat creatorii Swift se numara C, Objective-C, Rust, Python, Ruby sau Haskel.

Intreaga documentatie aferenta acestui limbaj de programare este pusa la dispozitia doritorilor de catre Apple. Cei interesati ar trebui sa stie de asemenea ca Swift ruleaza pe doua interfete distincte:

  • Interfata Cocoa – destinata sistemului de operare OS X
  • Interfata Cocoa Touch – destinata sistemului de operare iOS

Elemente specifice limbajului de programare Swift

Desi trebuie descoperit, la fel ca oricare alt limbaj de programare, este foarte importanta cunoasterea catorva elemente specifice, inainte de aprofundare.

Elementele inspirate din alte limbaje de programare sunt uneori sesizabile, alteori nu. Pentru cunoscatori insa, se poate observa sintaxa asemanatoare cu C si Objective-C. O deosebire notabila ar fi totusi faptul ca nu trebuie pus punct si virgula dupa fiecare declaratie.

Un alt element interesant si foarte util inclus in Swift este interfata denumita Playgrounds. Pentru un programator poate fi foarte util sa observe cum sunt analizate si compilate liniile de cod – exact acest lucru este oferit de catre Playgrounds. Efectiv se deschid astfel noi oportunitati de dezvoltare a programelor, intr-o maniera mult mai intuitiva decat in cazul altor limbaje de programare.

Renuntarea la punct si virgula in cadrul sintaxei, dar si alte cateva elemente, au transformat Swift intr-un limbaj mult mai facil, mai flexibil. Din acest punct de vedere ar putea fi comparat limbaje precum Python sau Ruby.

Pentru unii, faptul ca Swift a fost realizat strict pentru dezvoltatorii de aplicatii Apple poate fi privit ca un neajuns. Este vorba despre o usoara rezistenta de care dau dovada acei programatori care cauta un limbaj in care se pot dezvolta programe si aplicatii pentru diverse platforme. Cu toate acestea, Swift isi pastreaza insa locul in topul popularitatii mentionat anterior.

O alta facilitate oferita de Swift a fost gandita pentru a aduce un plus de utilitate in ceea ce priveste memoria utilizata pentru datele prelucrate. Swift include un sistem de “colectare automata a gunoaielor”, ceea ce inseamna ca elimina din memorie toate informatiile inutile. Acest element scuteste programatorii de managementul memoriei.

O privire de ansamblu arata faptul ca Swift nu reprezinta ceva cu totul nou, ceva cu totul diferit. Elementele inspirate din alte limbaje de programare consacrate dovedesc acest lucru. Cu toate acestea, pentru dezvoltarea de aplicatii si programe destinate sistemelor de operare OS X si iOS, reprezinta alternativa ideala, intuitiva, facila si flexibila.

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x